0543 239 16 82 info@gunisguvenligi.com

Hijyen Eğitimi

Patlamadan Korunma Dokümanı ( PKD ) Nedir ?

Patlamadan korunma dökümanı (PKD) yasal zorunluluk olarak yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı kimyasal bulunduran tüm firmalarda hazırlanması gereken ve Bakanlık İş Teftiş Kurulu denetimleri incelemesinde müfettişlere gösterilmesi zorunlu olan bir belgedir.

“Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkındaki Yönetmelik” yasası ile zorunlu hale gelen patlamadan korunma dokumanı, hazırlanmaması durumunda cezai işlem uygulanır. Bu da firma ve üretim tesisi sahiplerini harekete geçirerek hızlı bir şekilde hazırlamalarına neden oldu.

Patlamadan Korunma Dokümanı ( PKD ) Hazırlatmak Zorunlu Mudur ?

20/6/2012 tarihli, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında 30 Nisan 2013 tarihli, 28633 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDAKİ YÖNETMELİĞİ” 10. Maddesine göre patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işletmelerde (gaz ve toz patlamaları) Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlanması zorunludur. Gün OSGB olarak kurulduğumuz günden bu yana odaklandığımız konuların başında gelen patlayıcı ortamlara (ATEX) yönelik olarak pek çok çalışmaya imza attık.

PKD Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

PKD, endüstriyel üretim tesislerinde, kimya sanayilerinde, kozmetik üretim alanlarında ve yanıcı-patlayıcı-parlayıcı kimyasal bulunan yerlerde hazırlanması zorunlu olan bir dokümandır. Patlayıcı ortamın oluşmasını engelleme, yapılan iş gereği patlayıcı ortamın önlenmesi mümkün değilse bu alanlarda özel alan oluşturmak, çalışanların sağlık ve güvenliklerini riske atmamak ve bu belirlenen alanlardaki ekipmanlara dikkat edilerek hazırlanmaktadır.

Patlama risklerinin değerlendirilmesi yapıldıktan sonra uygun alanlar belirlenir ve böylelikle çalışanların iş ortamında daha rahat ve daha sağlıklı çalışmalarına zemin hazırlanılır. Patlamadan korunma dokumanı, günümüz şartlarında birçok tesis için şart olup, zamanında hazırlanması mecburi olan bir belgedir.

Sıvı, gaz ve tozların yarattığı patlayıcı ortamlardan kaynaklanan risklerin yönetilmesi için patlayıcı ortamın oluşum mekanizmasının, yayılma sınırlarının ve patlama şiddetinin belirlenmesi gibi spesifik uzmanlık gerektiren konularda Gün OSGB’nin birikimine güvenebilirsiniz.

Patlayıcı ortamlarda (ATEX) yapılan çalışmalar kimya, elektrik, makine mühendisliği disiplinlerinin ortaklığını gerektirmektedir ve Gün OSGB’nin deneyimli ekibi bu konuda ideal çözümü sunmaktadır. Petrol, petrokimya, kimya, boya, plastik, ambalaj, akaryakıt, gaz, otomotiv gibi pek çok sektöre yönelik gerçekleştirdiğimiz patlayıcı ortam (ATEX) çalışmalarında edindiğimiz birikim ışığında hizmet üretmeye devam ediyoruz. Fiyat teklifi almak için hemen “Teklif Formu” doldurarak bize ulaşın.

 

İş yerinde kullanılan tüm MSDS’ler (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) incelenerek yanıcı, patlayıcı ve parlayıcı özellikteki kimyasalların belirlenmesi,

Belirlenen kimyasallara göre EN 60079-10-1, EN 60079-10-2 ve CEI 31-35 standartları kullanılarak Zone ( Bölge) hesaplamalarının yapılması,

Zone (Bölge) haritaları çizilerek, Patlamadan Korunma Dokümanının oluşturulması,

Bu kapsamda talep edilmesi halinde belirlenen Zone (Bölge) içerisinde kalan Exproof ekipman uygunluğu hizmetimizde mevcuttur.

 

Patlamadan Korunma Dokümanını hangi firmalar hazırlamalıdır?

Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan iş yerlerinde uygulanmaktadır.

 

Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlanması gereken iş yerlerine aşağıdaki örnekler verilebilir.

  • Doğal gaz dolum istasyonları,
  • Benzin istasyonları,
  • Boyahaneler,
  • Tehlikeli gaz veya toz depolama tankları

Ayrıca yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı her türlü kimyasalı bulunduran, üreten, işleten, kullanan, depolayan ve dolumunu yapan tesisler de Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlamakla yükümlüdürler.

 Patlamadan Korunma Dokümanı (PKD) Neden ve Ne Sıklıkla Revize Edilmeli?

Kimyasallarda, proseslerde ya da ekipmanlarda gerçekleşen değişimler beraberinde tehlikeli bölgelerin değişmesine neden olabilir. Gerçekleşen bu değişim beraberinde Patlamadan Korunma Dokümanı’nın gözden geçirilerek revize edilmesini gerektirebilir.

 

Örneğin;

-Proseste gerçekleşecek bir değişim sonrasında ortaya çıkan yeni boşalma kaynağı,
-Kimyasal değişimi veya proses değişimi sonucunda kimyasalın yanıcı kategoriye girmesi,
-Proses basıncında yaşanacak değişim,
-Operasyon adımlarında yaşanacak değişimler ile ortaya çıkan yeni boşalma kaynakları,
-Tehlikeli bölgede kullanılan havalandırma şartlarındaki değişim,
-Proses iyileştirme veya revizyonu kapsamında tehlikeli alan içerisinde kullanılan ekipman ve enstrümanların değişimleri, olduğu zaman Patlamadan Korunma Dokümanı’ nın revize edilerek son haline getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca Patlamadan Korunma Dokümanı (PKD) standartlarda yaşanan değişiklikler sonrasında da gözden geçirilerek revize edilmelidir. Uluslararası kuruluşların iyi uygulama örnekleri incelendiğinde herhangi bir değişiklik olmaksızın beş yılda bir gözden geçirme ve revizyon çalışmalarının yapıldığı görülmektedir.